Am primit de foarte multe ori întrebarea ”Unde pot să mănânc ceva românesc?” și de foarte multe ori am citit articole care recomandă acel loc de prin centrul vechi din București drept locul de mers. O fi bine, o fi rău, nu mă pronunț, dar hai să cunoaștem câteva locuri mai puțin turistice unde să vă puteți delecta cu mâncare cu zvâc și căreia să îi puteți spune românească, ba chiar să duceți și un turist dornic să experimenteze și altceva în afară de un platou cu mititei sau sarmale.
Mahala
Restaurantul de la parterul Palatului Bragadiru e unul din acele locuri din București ascuns de pașii mai puțin curioși ai turiștilor. L-am descoperit încă de acum un an și a fost primul material scris de Foodsterescu. Nu e exclusiv românesc și asta e un lucru bun pentru că poate acoperi mai multe gusturi, dar când oamenii ăștia se pun pe gătit te poți întâlni cu un cârnat de casă cu varză, o rață scoasă de la garniță, un platouaș din ăla cu bunătăți reci sau o piftie cum au făcut anul trecut de 1 decembrie.
Zama
Serios, pentru Zama trebuie să mergeți la Cluj, doar v-am mai zis că m-aș muta la ei în restaurant. Îmi e greu să mă limitez la doar câteva recomandări din meniul lor, dar dacă ar fi ceva de neratat atunci sigur ar fi varza a la cluj, zămuca de vinete, friptura de zalău și papanașii. La Zama treaba e așa: meniul este semnat de Mircea Groza, cel care a cules rețete transilvănene și a ales să le pună pe farfurie într-un mod în care orice contemporan să le devoreze.
Ferma Dacilor
Nu puteam să fac o listă de mâncare românească și să nu includ locul ăsta atât de drag. Aici mâncarea e zdravănă rău, porțiile mari și da, poate cârnații cu anason nu mai sunt așa românești, dar cu dulceața de ardei iuți sunt demențiali. Pe listă trebuie să incluzi platoul ăla de hrănește un pluton de daci întorși de la război, urechea aia de porc crocantă, bibilica uitată în sos de roșii cu mămăligă și vezi tu ce îți mai face cu ochiul de prin meniul scris cu creta în ziua aia. Orice ai alege, oricum e rost de dezmăț culinar.
Băcănia Veche
Băcănia e singurul loc din listă care nu e un restaurant, e un super loc, pentru că nici doar băcănie nu este. Ei bine, în locul ăsta de pe Barbu Văcărescu 49, mergi ca să te încarci cu bunătăți românești pentru acasă și nu sunt deloc puține: brânzeturi învechite, cărneturi meșteșugite, pești conservați prin mai știu eu ce metode, conservăraie, condimente sau mai știu eu ce vă vine în minte. Iar dacă e weekend posibil să îl găsiți pe Marius Tudosiei în curticica lui de 10 mp cu un ceaun pus la fiert și o gașcă mare de prieteni. Iar în 5 minute te simți de parcă ești de când lumea și pământul acolo.
Am rămas cu gura căscată la Eataly al italienilor și mă gândeam cât de mult preț pun ei în a-și promova moștenirea culinară. Așa că data viitoare când ești în căutarea unei experiențe culinare, dă și mâncării românești o șansă, s-ar putea să fii surprins de ce îți poate oferi noua generație a restaurantelor cu mâncare românească.