Când am început să scriu pe Foodsterescu am spus că va fi despre mâncare cu zvâc, iar treptat am abordat și subiectul licorilor, pentru că de, odată așezat la masă sau pe un balot de paie, e clar că nu îți vei lăsa gâtul pradă setei.
Așadar, ce bem în 2017?
Când vine vorba de băuturi, în afara celor 2 litri de apă recomandați de medic, observăm înclinarea spre calitate versus cantitate, spre experiențe versus branduri, spre local versus internațional, artizanal versus industrial.
Vinuri, vinuri și iar vinuri
Vinurile sunt pe un trend ascendent de câțiva ani deja, au trecut de la șpriț la degustare, de la beau un vin că sunt în vacanță la merg la crame în vacanță ca să beau un vin. În sectorul ăsta ar trebui să îi dau un merit Alinei Iancu de la revino.ro, cea alături de care am deschis apetitul pentru turismul viticol. Și dacă tot vorbim de 2017, merită trecut în calendare și Revino Wine Fair, târgul pe care ea îl organizează între 6 și 8 mai la Novotel.
În anii trecuți a prins avânt Prosecco și nu era vară, terasă ori petrecere de la care să lipsească. Ei bine, 2017 va fi diferit, pentru că avem o româncă somelier, Marina Samoilă, care se ia la trântă cu prosecco-ul și după ce a promovat Cuvee Dolette Spumant, rose-ul spumant al celor de la Tohani, o găsiți acum în echipa Cramelor Recaș punând Muse Stars pe mesele petrecăreților din 2017.
Tot pe lista celor care vor să scoată Proseccoul din frapiere se regăsesc și cei de la Carastelec și al lor Friza, fie el alb sau rose, un frizzante cu gust pronunțat de ”mai vreau” și post gust de ”mai desfă o sticlă”.
În zona vinurilor liniștite este o nebunie pozitivă tot ce se întâmplă și complet subiectiv îmi voi îndrepta privirea și anul acesta către Petro Vaselo, o cramă ale cărei vinuri și-au făcut loc pe lista noastră și plănuim să o și vizităm anul acesta.
Vine vara, bine-mi pare, avem bere în pahare
Când vine vorba de bere și cidru, e clar, brandurile mari fac legea în volume, dar ceea ce se întâmplă pe piețele secundare este de admirat de asemenea. Avem un Craft Beer Festival care aduce împreună câțiva zeci de producători artizanali, avem Harvester Cider, un cidru românesc făcut de cei de la Transylvania Brew. În materie de bere, recunosc, nu sunt nici măcar un amator entuziast, așa că motivul pentru care artizanii de la Ground Zero mi-au atras atenția au fost petrecerile pe care le-au dat în vara lui 2016 în grădina proprie, iar în 2017 sper că vor continua și vor aduce împreună artizani ai mâncării și ai berii. Aici am devorat la propriu sandwich-ul cu pulled porc făcut de Bogi.
Cappuccino vs Flat White
O schimbare probabil la fel de mare ca în industria vinului se vede pe piața cafelei, acolo unde cafeaua de origine și barista specializați iau locul brandurilor premium de masă. Iar ca să aveți la îndemână o cafea bună oriunde ați fi în București, vă sugerez să aruncați o privire și să salvați această hartă a cafenelelor de specialitate din București făcută de igu.ro. Mai mult nu intru în detalii, am impresia că aș fi un pic nepregătit, dar vă recomand să stați cu ochii pe Foodsterescu anul acesta, prevăd multe cappuccino-uri băute la locurile din listă și impresii la cald.
Te scot la un cicorico?
O mențiune specială la categoria ce bem în 2017 merge către Mellow Drinks. De ce specială? Pentru că nu prea obișnuiesc să beau suc, însă ce a reușit acest startup românesc să producă e chiar ceva diferit într-o piață dominată fie de brandurile internaționale, fie înțepată pe alocuri de produse locale ce nu își fac însă loc pe meniurile din Horeca. Mellow Apple e un suc de mere care după ce îl bei îți lasă un post gust de… suc de mere. Da, adică nu îți rămâne niciun gust dubios, lucru care altfel se întâmplă la majoritatea sucurilor de mere băute până acum.
Cam atât pentru moment, ne recitim în curând cu tendințele culinare ale anului 2017. Până atunci, share along, share along!
Fotografiile utilizate în acest articol au fost realizate de mine, A lu’ Manole sau sunt împrumutate de pe conturile de social media ale brandurilor menționate.