De când eram mic, în familie se făceau cozonaci. La început erau mamaile care prestau la sărbători, frământau în copaie și îi coceau în sobă, o nebunie de care nu aveai voie să te atingi până nu se întorceau pentru că se încrudau.
Cu timpul, mama a preluat meșteșugul și îmi povestea mai serile trecute de primele experiențe nereușite, până când într-un an a avut-o pe mamaie drept “antrenor personal”. Acum am convins-o să dea rețeta ei de cozonaci mai departe și o să facem un “live” pe blog, facebook și instagram. Tot ce ai de făcut este să urmărești hashtag-ul #cozonacescu sau update-urile la acest articol.
Ingrediente necesare pentru o rețetă de 4 cozonaci
- 2 kg de făină superioară tip 000
- 750 ml de lapte
- 750 g zahăr și 4 plicuri zahăr vanilat
- 8 ouă
- 100 g drojdie proaspătă
- 2 plicuri praf de copt
- 200 ml ulei
- 250 g margarină
- coaja de la 2 lămâi și o portocală
- esență de vanilie
- pentru umplutură alegeți după gust: nuci, stafide, rahat, cacao
Odată pregătite ingredientele, începem în curând întregul proces.
Pregătirea ingredienteloR
Buuun, începem pregătirile cu ingredientele la temperatura camerei
- radeți coaja de la lămâi și portocale
- topiți margarina și lăsați apoi să se răcească până rămâne călduță
- separați albușurile și gălbenușurile (4 dintre albușuri se bat spumă cu zahăr și un praf de sare și se vor încorpora în aluat; celelalte 4 le vom folosi mai târziu)
- 1 cană de lapte se încălzește ușor și se amestecă cu drojdia, 1 lingură de zahăr, coaja de lămâie și apoi puțină făină. Amestecați și lăsați compoziția să înceapă să se dospească
- cerneți 1 kg de făină pentru a se afâna, restul o vom adăuga pe parcurs. Adăugați praful de copt într-o parte a făinii
- 1 cană de lapte se înfierbântă și se opărește cealaltă parte a făinii cu laptele
- gălbenușurile se freacă cu jumătate din cana de ulei (similar ca la maioneză), asta va face aluatul mai fraged și cozonacul mai moale mult timp
- zahărul vanilat se adaugă peste făină în vasul de frământat
Hai să ne apucăm de frământat!
Începeți treptat să încorporați ingredientele pregătite anterior: laptele călduț rămas, albușul bătut spumă, amestecul de drojdie, gălbenușurile frecate cu ulei și restul de făină. Procesul arată cam așa.
Și de acum distracție: frământați și frământați până când coca nu se mai lipește de mâini. Pe vremuri se lăsa și cu o cafteală, adică se bătea cozonacul. De ce? Nu știu, nu am aflat, probabil vreun mit 🙂
Când coca nu se mai lipește de mâini deloc vă puteți opri din frământat și să îl lăsați la dospit.
Revenim cu restul pașilor după dospire!
Prima etapă de dospire s-a încheiat, trecem acum la pregătirea umpluturii: cele 4 albușuri rămase se bat spumă, se amestecă apoi cu nucă prăjită și cacao!
Se întinde aluatul, se întinde și un strat de umplutură, se rulează și se așează în forma de cozonac pentru încă o rundă de dospit.
Când au crescut suficient în tavă băgați la cuptor la foc mic spre mediu. Sunt gata când un băț de frigăruie introdus în cozonac iese curat.