Ce faci când în mintea ta încolțește întrebarea ”Aș vrea să plec undeva frumos, dar să fie aproape de București?” Sunt câteva opțiuni, însă mi se par mai degrabă de mers, mâncat, sorbit o cafea și întors în București. Asta până când astă vară am descoperit din întâmplare Ferma Dacilor. Discutam cu cei de la Lacerta despre o degustare și întrebând de cazare mi-au spus de aceast loc.
În cele câteva imagini pe care le-am găsit la acea vreme pe facebook arăta interesant, dar trebuie să recunosc, eram cel puțin circumspect. Un telefon mai târziu aveam rezervare, discutasem despre mese, o vizită la Lacerta și o oră de călărie.
Cum ajungi la Ferma Dacilor?
Ferma Dacilor e în Gura Vadului, lângă Mizil (Prahova). Sunt aproximativ 110 km din București (dacă mergi pe Ploiești), drumul durează aproximativ 1 oră și jumătate. Rezistă tentației de a face dreapta după Ciolpani cum îți indică gps-ul, la un moment dat se termină asfaltul, de tot! 🙂 Mergi până la sensul de la intrarea în Ploiești și ții dreapta pe variantă, vei face din nou dreapta înainte de podul de la Berceni (de Prahova, nu de Piedone). O să ai parte de un pod cel puțin spectaculos pe traseu, te las să îl descoperi singur, iar mai târziu drumul te conduce prin peisajul aproape selenar al haldelor de steril de la fostul combinat Valea Călugărească.
Țac-pac, o dreapta în Valea Călugărească, o stânga în Mizil și intri pe tărâmul mirific al viilor infinite. Urci pe lângă Moșia de la Tohani, te oprești în vârf de deal și faci câteva poze de genul ăsta, te minunezi de dealurile vinului și apoi cobori în dreapta, într-o văgăună, printr-o poartă secretă croită printre salcâmi.

Și taci, nu mai zici nimic! Te uiți în jurul tău și te minunezi de cât de sălbatică e zona, iar acolo, printre dealuri și salcâmi, cineva a îndrăznit să dea viață unei foste ferme. Vechea fierărie e acum bucătărie, afară tronează două gratare mari, de piatră, restaurantul și camerele sunt într-o clădire de lemn zdravăn. Mai pe deal sunt construite câteva căsuțe rotunde de lemn și piatră, încă nu sunt gata, dar se anunță a fi spectaculoase. Până atunci și camerele actuale sunt extrem de spectaculoase cu geamuri mari și rotunde.
Te acomodezi cu locul, caști ochii și ajungi să îl cunoști pe Cornel, omul care vrea să bage tot ce are în văgăuna asta și are de ce: cât vezi cu ochii e terenul lui, a făcut deja o fermă de animale, sursă gustoasă pentru ce ajunge mai târziu în farfuria ta. E extrem de pasionat de tot ce construiește aici și planurile despre care ne-a vorbit îl vor ține ocupat multă vreme. Are un ”teren de joacă” atât de mare că nu are timp să se plictisească 🙂
Ce mănânci bun la Ferma Dacilor?
Gata, ți-ai tras sufletul? Ficatul e pregătit? Începe nebunia culinară!
Totul începe cu un platouaș ”minuscul” din ce e prin cămară sau prin bucătărie, noi am prins până acum jumări, urechi de porc, cârnați de casă, telemea de oaie, tobă, lebăr, șuncă în boia, mușchiuleț afumat și ceva legume de decor, de obicei ceapă roșie.
La prânz ai să prinzi o ciorbă serioasă, un fel de tocană mai subțire în care nimic nu e pus cu zgârcenie, ba dimpotrivă. Trage aer în piept și mergi la o plimbare prin fermă, nu de alta, dar mai avem treabă. Dacă tot ești la plimbare întreabă și de cămară, acolo își țin bunătățile din care te poți aproviziona și tu. Noi am plecat cu dulceață de fructe de soc, dulceață de ardei iute și ceva pastă de roșii și ardei pe care să o zvârlim în paste.
Buuun, înapoi la masă cu tine. Noi am mâncat până acum cocoșel la cuptor, rață pe varză, coaste în untură și bere, coaste cu sos barbeque și sarmale, dar poți să găsești și iepure, fazan, miel sau orice altceva mai e disponibil în ziua aia. Mâncarea e bună de dai cu basca de pământ, nici nu are cum altfel când ingredientele sunt de acolo, din curtea fermei sau de la oamenii din zonă. Când vine vorba de a respecta zona, Cornel nu se dezminte, găsești vinuri de Lacerta și Tohani, ambele crame aflate la doar câțiva kilometri distanță.
După un somn bun în paturile făcute din bușteni spintecați, ieși la micul dejun și te gândești că urmează să pleci la război, cot la cot cu dacii, altfel nu știi cum ai putea să mănânci din atâtea feluri oferite cu generozitate.
Important de știut: chiar dacă vrei doar să treci să mănânci ceva, sună înainte întrucât gătesc doar pentru oaspeți, nu au un meniu fix.
Ai să pleci de la Ferma Dacilor promițându-i lui Cornel că mai revii și aduci și alți prieteni. Și chiar așa ai să faci, noi am fost deja de 3 ori! Sună să faci o rezervare, dă-i un like pe facebook și spune-mi în comentarii cum te-ai simțit și tu! 😉
Pozele din articol sunt fie făcute de noi, fie împrumutate de pe facebook-ul lor.